Iedereen heeft een held. Is je held Steve Jobs, de man die vooral van appels houdt? Of is je held Marco Borsato? Gewoon, omdat die zo mooi kan zingen. Of Superman, omdat die de wereld redt? Of is je moeder je heldin, omdat ze zo goed kan koken? 


Wat is een held eigenlijk? Misschien moet ik daar eens mee beginnen. Ik heb vandaag gehoord dat Wikipedia een betrouwbare digitale encyclopedie is, daar ben ik eens gaan zoeken. Een citaat: 'Een held (mannelijk) of heldin (vrouwelijk) is een bestaand, fictief of historisch persoon die, wanneer geconfronteerd met gevaar en rampspoed of vanuit een zwakke positie, moed en de bereidheid tot zelfopoffering betoont voor een grotere zaak. Aanvankelijk had dit heldendom vaak te maken met strijd of het uitblinken in iets, maar later werd dit uitgebreid tot een meer algemeen moreel uitblinken.' (wikipedia, 2012). Een bestaand, fictief of historisch persoon, daar kan ik bij met mijn gedachten, dat kan alles en iedereen zijn. Iedereen zou dus een held kunnen zijn, mooi zo. Maar waarom moet er per se gevaar, rampspoed of een zwakke positie zijn? Een regisseur die een geweldige film maakt, kan in mijn ogen ook een held zijn. En die heeft meestal niet met gevaar, rampspoed of een zwakke positie te maken gehad. 


Wat heeft dit alles met ICT in het onderwijs te maken? Dat zal ik eens vertellen, daarbij geef ik mijn definitie van een held. Een held is iemand die anderen inspireert met zijn of haar gedachten, keuzes of handelingen. Zo heeft Bill Gates Microsoft opgericht, held! Konrad Zuse heeft een van de eerste computers gemaakt, held! Michael Hart heeft de e-reader bedacht, held! Kodak was het eerste bedrijf dat de camcorder introduceerde, ook een bedrijf kan dus een held zijn! 
Zonder al deze helden zouden we nu niet de mogelijkheden hebben om kinderen met behulp van media te laten leren. Via deze weg wil ik alle helden van ICT bedanken, dat er nog vele mogen komen. 

Hoewel ik duidelijk dankbaar ben voor de heldendaden die verricht zijn op het gebied van ICT, blijft er voor mij één held der helden. J.K. Rowling, die me jaren plezier, verdriet, opluchting en moed heeft gebracht. Die me een wereld heeft gebracht waar ik over kan blijven dromen. Ik hoop nog steeds dat er ooit een uil een brief naar me brengt, zodat ik ook naar Zweinstein kan. 


J. K. Rowling, duizendmaal dank.


Wikipedia (2012). Held. http://nl.wikipedia.org/wiki/Held. Bezocht op: 6-2-2013. 



Leave a Reply.

    Voor meer informatie over wie ik ben, klik dan hierboven op de knop 'wie ben ik?'. 
    Wil je kennis maken met verschillende tools? Klik dan hierboven op de knop 'tools'.

    Author

    Ilona van Aert
    Student PABO Tilburg

    Archives

    Maart 2013
    Februari 2013

    Categories

    All