Foto
Flipping the classroom is een onderwijsconcept dat veel vraagt van de zelfstandigheid van leerlingen. Riendeau (2012) legt het helder uit, hij stelt dat flipping the classroom betekent dat je alles omgooit. In plaats van op school instructie te krijgen, krijg je die thuis in de vorm van een filmpje o.i.d. Op school is er dan ruimte voor verwerking. Tijdens de verwerking kan de leerkracht goed inspelen op wat het individu nodig heeft. Kinderen die aangeven de instructie te begrijpen kunnen zelfstandig aan meer uitdagende taken beginnen. 

Wat vraagt dit nou eigenlijk van leerlingen? Ten eerste krijgen kinderen meer verantwoordelijkheid over hun eigen leren. Als ze ervoor kiezen om thuis niet naar de instructie te kijken, kan dat niet door de leerkracht gecontroleerd worden. Als ze vervolgens de verwerking wel aankunnen, moet je je afvragen of dat kind de instructie wel nodig had. Daarnaast kunnen kinderen makkelijker aangeven de stof al te begrijpen en heb je als leerkracht dus meer tijd om de kinderen te helpen die worstelen met de stof. 

Nadeel van flipping the classroom op de basisschool is dat kinderen niet gewend zijn aan huiswerk. Alleen de bovenbouw krijgt elke week (werkwoord)spelling en breuken-huiswerk mee en dat is vaak een kwestie van 'invullen maar!' Ik heb in groep 7 het concept besproken en ik heb met de kinderen afgesproken dat de instructie voor de volgende les op Twitter komt te staan. De kinderen zijn in het kader van 21st century skills een eigen recreatiegebied aan het ontwerpen, daarbij wordt Twitter gebruikt om te brainstormen over bepaalde ideeën. Ik heb nu op onze account een voorbeeld geplaatst van de plattegrond van mijn camping (de camping gebruik ik als voorbeeld voor het hele project). 




























In mijn volgende blog zal ik de bevindingen van kinderen laten weten. Ik ben benieuwd hoe snel ze zelfstandig aan de slag kunnen met hun plattegrond!



Riendeau, D. (nov. 2012). The Physics teacher. Volume 50, pagina 507.




Leave a Reply.

    Voor meer informatie over wie ik ben, klik dan hierboven op de knop 'wie ben ik?'. 
    Wil je kennis maken met verschillende tools? Klik dan hierboven op de knop 'tools'.

    Author

    Ilona van Aert
    Student PABO Tilburg

    Archives

    Maart 2013
    Februari 2013

    Categories

    All