Foto
Ik was een paar dagen geleden de familiefilm Mees Kees aan het kijken. Een echte aanrader! Voor wie de film (en de boeken) niet kent: een korte samenvatting: Groep 6 is een pittig klasje, de juf vindt het dan ook helemaal niet erg dat ze met zwangerschapsverlof gaat. Maar een invaller regelen, dat valt nog niet mee. Daarom komt de stagiaire Kees in de klas. Hij weet niet zo goed wat hij moet doen, maar gelukkig helpt de klas hem daarbij. Dit zorgt voor de meest leuke en leerzame avonturen. 
Terwijl ik zat te kijken en medelijden kreeg met Tobias, hij had net zijn vader verloren, kwam het eerste shot van de klas in beeld. Een standaard klaslokaal met tafeltjes, een bureau en uiteraard een bord. Maar wat voor bord? Een krijtbord! Dat is toch niet meer van deze tijd?!

Of is een krijtbord nog wel van deze tijd? In veel klassen hangen tegenwoordig digiborden, maar wordt daar ook optimaal gebruik van gemaakt? Ik heb al te veel voorbeelden gezien van het digibord dat gebruikt wordt als krijtbord. Dan is het wel een duur hulpmiddel, of niet soms? Want dat is het, een hulpmiddel, sterker nog: een didactisch hulpmiddel. Er zijn een heel scala aan tools te vinden die makkelijk in gebruik zijn. Je moet alleen even weten waar je moet zoeken. Ik vind de meeste tools op Twitter. Als mensen een tool tegenkomen die ze handig vinden, delen ze die op Twitter. Wil je mij volgen op Twitter? Dat kan! Je kan me vinden onder de naam: @Ilona_van_Aert. 

Een nadeel van al de tools die je kan vinden, is dat het moeilijk is om de bruikbare tools te selecteren. Welke tools hebben nu echt didactische meerwaarde in je klas? Dat blijft voor mij ook een vraag, ik hoop daar over een aantal weken antwoord op te kunnen geven. Help me er nog eens aan herinneren!

Foto
Ik was gisterenavond in het eLab van Innofun. Daar ben ik op zoek gegaan naar de didactische meerwaarde van tools. Ik ben er wederom achtergekomen dat niet elke tool die meerwaarde bezit. Ik ben er ook achter gekomen dat je niet per se ICT nodig hebt om een doel te behalen. Het bewijs hiervoor vinden we in het huidige onderwijssysteem, daar worden doelen behaald zonder dat er gebruik wordt gemaakt van technologie. Maar wat 
sla je de plank mis als je denkt dat het zo door kan blijven gaan! ICT brengt zoveel meer teweeg in de klas, de kinderen gaan er actief door leren. En het hoeft niet moeilijk te zijn, begin rustig. Start met het maken van een les op het bord of laat een keer een filmpje zien die bijdraagt aan de lesstof. Ga vervolgens eens kijken naar de mogelijkheden van Twitter in de klas. Wil je niet dat andere mensen zien wat je op Twitter doet? Maak dan een gesloten account aan. Ik heb dat ook gedaan. Ik wilde Twitter inzetten om kinderen te motiveren, om te evalueren en om samen tot ideeën te komen. Misschien dat ik ooit de pagina nog openbaar maak, maar tot nu toe heeft dat geen meerwaarde. 

Er zit een gigantisch nadeel aan deze oproep. De mensen die dit lezen, zijn al geïnteresseerd in ICT gebruik in het onderwijs. Zij hebben de eerste stappen al gezet, ze zijn vast ook al verder dan ik. Aan hen wil ik vragen of ze mijn boodschap door willen geven. Laat anderen proberen en laat ze erachter komen dat een iPad in de klas niet alleen een speeltje is, maar echte meerwaarde heeft. 

Als je kijkt naar de innovatietheorie van Rogers, vallen de mensen die dit soort blogs lezen veelal onder dezelfde categorieën. Zij zijn de Innovators, Early Adaptors en de Early Majority. Het zijn de mensen die meegaan met de nieuwe technologieën en deze toepassen. In het schema hieronder zie je dat maar 2,5% van de mensen Innovators zijn, zij zetten meestal de eerste stappen. Zij trekken anderen mee, die trekken weer anderen mee etc. Uiteindelijk zal een groot deel meegaan met de technologie. Dit is echter te laat, of ze zijn er niet enthousiast over. Bij deze dus nogmaals de oproep, maak enthousiast, trek iedereen mee! Een quote van Innofun: zorg dat de leerlingen van de 21e eeuw ook leerkrachten van de 21e eeuw krijgen!
















Bredero, B. (2012). Mees Kees, de film. Bekeken op: 03-03-2013. 
Wikipedia (2013). Innovatietheorie van Rogers. nl.wikipedia.org/wiki/Innovatietheorie_van_Rogers. Bezocht op: 08-03-2013.

Brand, G., Kesselring, M. (2013). Bezoek eLab bij Innofun. 07-03-2013. 





Leave a Reply.

    Voor meer informatie over wie ik ben, klik dan hierboven op de knop 'wie ben ik?'. 
    Wil je kennis maken met verschillende tools? Klik dan hierboven op de knop 'tools'.

    Author

    Ilona van Aert
    Student PABO Tilburg

    Archives

    Maart 2013
    Februari 2013

    Categories

    All