Foto
Na tien weken stage te hebben gelopen in groep 7 kan ik eindelijk mijn verhaal doen over Twitter. Wat kan je ermee in het onderwijs. Ten eerste is het een handige tool voor het delen van literatuurstukken en artikels over onderwijs. En in de klas?

Ik heb Twitter gebruikt om korte instructies te geven en om problemen aan te reiken waar de kinderen over na moesten denken. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Denk aan evalueren, laat de kinderen in 140 tekens maar eens opschrijven wat ze op een dag hebben geleerd. Daarnaast is Twitter een mooie manier om verschillende communicatietechnieken te oefenen. Een voorbeeld is het overkomen van een tekst zonder de emotie erbij te zien, maak de kinderen maar eens bewust van de gevaren die daarin schuilen! Op die manier maak je ze meteen bewust van het gevaar van cyberpesten. Wat er op de ene manier staat, hoeft niet per se op die manier over te komen. Dat is meteen het gevaar van het internet in mijn ogen. Zonder een emotie te zien kan iets heel anders uitpakken dan was bedoeld...

Het voordeel voor de kinderen is dat Twitter een verfrissende manier is om zowel instructie als verwerking als evaluatie te krijgen. Daarnaast is Twitter gebruiksvriendelijk, hierdoor kunnen alle kinderen een post plaatsen. Wel zou ik aanraden om Twitter pas te gaan gebruiken als kinderen kunnen lezen en schrijven, het is namelijk een tamelijk talige tool. 

Een nadeel van Twitter is dat je maar 140 tekens kan gebruiken. Erg uitgebreid kan je instructie dus niet worden, of je moet meerdere tweets versturen. Maar is dit wel echt een nadeel? Is onze instructie vaak niet te lang? 

Wil je niet dat de hele wereld ziet wat jou klas doet op Twitter? Maak dan een gesloten account aan. Wil je andere klassen op ideeën brengen van de belevenissen in jouw klas? Maak dan een open account aan. Het voordeel van een open account is dat je makkelijk hulp kan vragen aan een expert. Heb je het over de Tweede Wereldoorlog? Vraag dan eens rond op Twitter wie mee wilt werken aan een Twitterview. 

Twitter is een van de tools die ik zeker wil blijven gebruiken in het onderwijs. 




Leave a Reply.