Foto
Soms moet je even stilstaan bij je dromen. Soms moet je ze gewoon uitvoeren. Zo was mijn droom om naar de Harry Potter studio's in Londen te gaan, dat heb ik gewoon gedaan. Een van mijn dromen in het onderwijs is om met een willekeurige klas in Nederland of in het buitenland contact te leggen en te onderhouden. In de bovenbouw is contact leggen met een Engelse school een mooie kans om zowel de taal als de cultuur te leren kennen. In lagere groepen kun je in het kader van verschillen tussen dorpen en steden contact leggen met een dorp (als je in een stad lesgeeft). 

Wat leren kinderen hiervan? Dat ligt eraan wat jij ermee doet! Is je doel kennis opdoen over het verschil tussen steden en dorpen? Laat de kinderen iets wat kenmerkend is aan een stad of dorp opzoeken en presenteren. Wil je dat kinderen meer leren over cultuurverschillen? Laat beide groepen een reportage maken over hun cultuur. Welke vooroordelen zijn waar? Wat is niet waar? 

Met kleuters is het leuk om een knuffel uit te wisselen tussen verschillende groepen. Via Skype kan je laten zien wat de knuffel beleefd. Tellen in groep 1/2 in Amsterdam, op onderzoek uit in de zandbak in groep 1/2 in Tilburg. De mogelijkheden zijn oneindig.

En waarom zou je alleen uitwisselen met andere basisscholen? Zoals ook bij Twitter werd benoemd, kun je een afspraak maken met een expert om een interview te houden. Zo kom je pas iets te weten!

Het nadeel van Skype is dat er duidelijke afspraken moeten zijn over de tijden waarop je contact zoekt, het vraagt dus heel wat organisatie van je als leerkracht. Daarnaast is de verbinding niet altijd top, daar moet rekening mee gehouden worden. Op het moment dat de verbinding wegvalt, moet je dus altijd een alternatief hebben. Of niet? Een leerkracht is toch flexibel?

Het voordeel voor de kinderen is dat het een interactieve manier is om met andere mensen in aanraking te komen. Het verbreedt de grenzen van kinderen. Als het goed voorbereid is kan het zeker zorgen voor mooi onderwijs!




Leave a Reply.