Foto
Excuse me? Is word a tool? Yes it is!

De laatste tool die ik voor deze minor beschrijf, dat moet een originele zijn. Origineel is hij uiteindelijk niet, maar het is zo'n vanzelfsprekende tool op je Windws computer, dat je hem snel over het hoofd ziet. Juist door zijn vanzelfsprekendheid heb ik hem gekozen. Leraren kunnen nu niet meer te lui zijn om een tool te downloaden of een account aan te maken, ze hebben het bijna allemaal.

Wat leerkrachten echter niet weten, is dat Word talloze mogelijkheden heeft. Iedereen heeft echter een standaard opzet voor een verslag, ik ook. Tot ik een week geleden een uitnodiging moest maken voor het vieren van het 35 jarig bestaan van mijn badmintonclub. We wilden een uitnodiging die enthousiast maakte, geen standaard brief. Ik ben simpelweg gaan proberen in Word 2007. Ik kwam uit op de knop 'voorblad'. Met die knop kan je een voorblad toevoegen aan je document. De indeling is al gemaakt, het is een kwestie van invullen. Het format dat ik heb gebruikt is geen format voor een uitnodiging, het doel van een voorblad is ook niet het maken van een uitnodiging. Toch heb ik er een aantrekkelijke brief van kunnen maken. Hieronder is het format te zien. 

In de klas is Word voor verschillende dingen te gebruiken. Wel raad ik aan om het pas te gaan gebruiken als kinderen een bepaald leesniveau hebben bereikt (denk aan eind groep 3/begin groep 4). Mogelijkheden kunnen zijn: brainstormen over een onderwerp, kinderen verslag laten maken van een dag, lay-out ontwerpen. 

Het voordeel van Word is dat ieder kind er mee kan werken, het niveau is daarbij nog niet heel hoog. Daarnaast is Word een overzichtelijke tool die gebruikt kan worden voor tekstverwerking en met behulp van Smart Art kan je zaken overzichtelijk weergeven. De tool is vrij taalgericht. 

Ik ben begonnen met het uitproberen van de mogelijkheden van Word, daar ga ik sowieso mee verder. Want wie probeert komt tot ontdekkingen. 



Leave a Reply.