Foto
Ken je Bono de Boskabouter al? Wat een kabouter is dat toch! Hij heeft zes verschillende kanten. Soms is hij rood, dan laat hij zich vooral door zijn emoties leiden. De andere keer is hij weer zwart, wat een pessimist kan hij dan toch zijn! Af en toe heeft hij ook geweldige creatieve oplossingen, dan heeft hij een groene bui. En als Bono zin heeft om veel feiten op te gaan zoeken, laat hij zich leiden door wit. Ook zie ik hem wel eens met een blauwe hoed, dan zorgt Bono dat alles overzichtelijk en gecontroleerd gebeurd. Maar het liefst zie ik Bono in een gele bui, dan is hij zo lekker positief. 

Bono past zich graag aan de situatie aan. Soms is het nodig om kritisch te zijn, dan zet hij zijn zwarte hoed op. Het gebeurt ook wel eens dat er een leider nodig is, dan haalt hij de blauwe hoed tevoorschijn. Bij elk overleg wil Bono dat er verschillende kleuren te zien zijn, dan kom je pas echt tot een discussie. Waar Bono vooral blij van wordt, is mensen die de uitdaging aan durven om een andere kleur te proberen. Als Bono dat ziet, dan is zijn hele dag weer geel!

Wil je weten hoe Bono de Boskabouter aan zijn naam komt? Dat zal ik dan eens vertellen. De ouders van Bono kenden een hele slimme meneer, zijn naam was Edward de Bono (nee, niet Edward de vampier). De ouders van Bono vonden meneer de Bono zo'n slimme man, dat ze hun piepkleine zoontje naar hem vernoemd hebben. 
Maar waarom vonden ze meneer de Bono dan zo'n slimme man? 

Dat komt omdat meneer de Bono een manier had bedacht om helder te kunnen communiceren (Wikipedia, 2013). Op het plaatje hieronder zie je de zes hoeden met de kleuren die hij bedacht heeft. Elke kleur geeft bepaalde eigenschappen aan die leiden tot het vormen van een bepaalde mening. Deze meningen kunnen botsen en dit leidt vaak tot interessante discussies. Wat heeft dit te maken met innovatie en ICT in het onderwijs? Lammerts (2013) zegt dat interessante discussies ervoor zorgen dat innovatieve processen ontstaan. Innovatie kan alleen plaatsvinden als er helder over gecommuniceerd wordt en de denkhoeden zijn daarbij een handig hulpmiddel.

Vandaag heb ik nog in gedachte gebruik gemaakt van de denkhoeden. De opdracht was: ontwerp je ideale school. Alles kan, alles is mogelijk en je mag geen 'ja, maar...' zeggen. Oké! Cool! Zweinstein! In een groepsverband zijn we aan de slag gegaan. Al gauw merkte ik dat ik de blauwe hoed op had, het is vrij lastig om die dan weer af te zetten. Toch hoop ik dat het me aardig is gelukt, volgens mij is iedereen het uiteindelijk eens met ons eindconcept. Ik denk dat dit komt omdat niemand in onze groep de zwarte hoed op had, maar iedereen de geel/groene hoed op had. Het was een geweldige samenwerking!

Onze school ziet er als volgt uit:
Het kasteel van Zweinstein is de thuisbasis. Hier volgen de leerlingen de taal en rekenlessen in hun vaste klas. Daarnaast is er op Zweinstein een ruimte met heel veel QR codes, deze codes geven een probleem weer. Een voorbeeld: Het teveel aan uitlaatgassen in de wereld. Een kind gaat naar de area 'de wereld en de ruimte' en probeert daar een oplossing voor dat probleem te vinden. Zodra dit is gelukt, haalt de leerling een level. Het probleemoplossend vermogen komt dan bijvoorbeeld op level 8. Terug op Zweinstein kan de leerling op zijn eigen 'wall of fame' zijn awards terug zien. Daarbij zien leerlingen ook op welk level ze zijn met hun 21st century skills. 
De areas in onze school zijn naast de wereld en de ruimte:
- Een atelier
- Een garage
- Een bos met dieren
- Een meer
Daarnaast zijn er overal op school devices te vinden waar kinderen mee mogen werken, zijn de kinderen verplicht om hun telefoon mee te nemen en zijn er zogenaamde 'social cards' die ze moeten verzamelen. De social cards zijn kaarten van de andere kinderen van school, op deze manier komen de kinderen in contact met elkaar.
Nog een leuk feitje over onze school: om van area naar area te gaan zijn er glijbanen. 


Wikipedia (2013). De zes denkhoeden van de Bono. http://nl.wikipedia.org/wiki/Edward_de_Bono. Bezocht op: 21-3-2013.




Leave a Reply.

    Voor meer informatie over wie ik ben, klik dan hierboven op de knop 'wie ben ik?'. 
    Wil je kennis maken met verschillende tools? Klik dan hierboven op de knop 'tools'.

    Author

    Ilona van Aert
    Student PABO Tilburg

    Archives

    Maart 2013
    Februari 2013

    Categories

    All