Foto
Excuse me? Is word a tool? Yes it is!

De laatste tool die ik voor deze minor beschrijf, dat moet een originele zijn. Origineel is hij uiteindelijk niet, maar het is zo'n vanzelfsprekende tool op je Windws computer, dat je hem snel over het hoofd ziet. Juist door zijn vanzelfsprekendheid heb ik hem gekozen. Leraren kunnen nu niet meer te lui zijn om een tool te downloaden of een account aan te maken, ze hebben het bijna allemaal.

Wat leerkrachten echter niet weten, is dat Word talloze mogelijkheden heeft. Iedereen heeft echter een standaard opzet voor een verslag, ik ook. Tot ik een week geleden een uitnodiging moest maken voor het vieren van het 35 jarig bestaan van mijn badmintonclub. We wilden een uitnodiging die enthousiast maakte, geen standaard brief. Ik ben simpelweg gaan proberen in Word 2007. Ik kwam uit op de knop 'voorblad'. Met die knop kan je een voorblad toevoegen aan je document. De indeling is al gemaakt, het is een kwestie van invullen. Het format dat ik heb gebruikt is geen format voor een uitnodiging, het doel van een voorblad is ook niet het maken van een uitnodiging. Toch heb ik er een aantrekkelijke brief van kunnen maken. Hieronder is het format te zien. 

In de klas is Word voor verschillende dingen te gebruiken. Wel raad ik aan om het pas te gaan gebruiken als kinderen een bepaald leesniveau hebben bereikt (denk aan eind groep 3/begin groep 4). Mogelijkheden kunnen zijn: brainstormen over een onderwerp, kinderen verslag laten maken van een dag, lay-out ontwerpen. 

Het voordeel van Word is dat ieder kind er mee kan werken, het niveau is daarbij nog niet heel hoog. Daarnaast is Word een overzichtelijke tool die gebruikt kan worden voor tekstverwerking en met behulp van Smart Art kan je zaken overzichtelijk weergeven. De tool is vrij taalgericht. 

Ik ben begonnen met het uitproberen van de mogelijkheden van Word, daar ga ik sowieso mee verder. Want wie probeert komt tot ontdekkingen. 
 
Foto
Youtube, moet ik nog uitleggen wat dat is? Zo ja, waar heb je de afgelopen jaren geleefd? In een grot?

Youtube gaat bij mij aan als ik me verveel. Dan ga ik nutteloze harry potter filmpjes kijken. Ken je bijvoorbeeld de musicals die zijn gemaakt door Starkid? Die moet je eens een keer bekijken! Darren Criss (bekend van Glee) speelt Harry. Het zijn werkelijk drie hilarische musicals, ze zijn geniaal.

Ik dwaal af, deze posts gaan over onderwijs. Hoe zet je Youtube in in het onderwijs? De mogelijkheden zijn zoals vaker enorm. Je kan een filmpje van het klokhuis laten zien over electriciteit, je kan een liedje afspelen voor een jarig kind, je kan je eigen video's over wat er in de klas gebeurd uploaden. Deze kan je verborgen houden of openbaar maken, de keus is aan jou. 

Vaak zie ik dat Youtube wordt ingezet bij lessen wereld oriëntatie, er wordt een filmpje getoond en de kinderen maken er vragen over. Het is een van de vele manieren waarop je de wereld in de klas kan halen. 

Wat is het voordeel van Youtube voor kinderen? Simpel, je haalt de wereld de klas in. Had ik dat al eens eerder gezegd? Ach ja, nog een keer dan. Je haalt de wereld de klas in. Ik hoor veel liever van een expert wat Prinsjesdag is dan van de juf die toch al de hele dag door staat te vertellen. 

Nadelen van Youtube? Die irritante reclames waar je verplicht vijf seconden naar moet kijken, dat is weer vijf seconden van je leven verspild. Daarnaast zijn er zoveel filmpjes dat het voor kinderen vaak lastig wordt om het goede filmpje te kiezen. En je weet nooit waar ze bij uitkomen...

Die hoeveelheid van filmpjes is zowel een nadeel als een voordeel. Als je weet hoe je moet zoeken, kan je vrijwel alles vinden. Je moet alleen wel weten hoe je moet zoeken. 

Ik kan het toch niet laten, ik ben zo'n fan van de musicals van Starkid dat ik ze wel met jullie moet delen. Zie voor alle andere musicals hun Youtube pagina. 

 
Foto
Soms moet je even stilstaan bij je dromen. Soms moet je ze gewoon uitvoeren. Zo was mijn droom om naar de Harry Potter studio's in Londen te gaan, dat heb ik gewoon gedaan. Een van mijn dromen in het onderwijs is om met een willekeurige klas in Nederland of in het buitenland contact te leggen en te onderhouden. In de bovenbouw is contact leggen met een Engelse school een mooie kans om zowel de taal als de cultuur te leren kennen. In lagere groepen kun je in het kader van verschillen tussen dorpen en steden contact leggen met een dorp (als je in een stad lesgeeft). 

Wat leren kinderen hiervan? Dat ligt eraan wat jij ermee doet! Is je doel kennis opdoen over het verschil tussen steden en dorpen? Laat de kinderen iets wat kenmerkend is aan een stad of dorp opzoeken en presenteren. Wil je dat kinderen meer leren over cultuurverschillen? Laat beide groepen een reportage maken over hun cultuur. Welke vooroordelen zijn waar? Wat is niet waar? 

Met kleuters is het leuk om een knuffel uit te wisselen tussen verschillende groepen. Via Skype kan je laten zien wat de knuffel beleefd. Tellen in groep 1/2 in Amsterdam, op onderzoek uit in de zandbak in groep 1/2 in Tilburg. De mogelijkheden zijn oneindig.

En waarom zou je alleen uitwisselen met andere basisscholen? Zoals ook bij Twitter werd benoemd, kun je een afspraak maken met een expert om een interview te houden. Zo kom je pas iets te weten!

Het nadeel van Skype is dat er duidelijke afspraken moeten zijn over de tijden waarop je contact zoekt, het vraagt dus heel wat organisatie van je als leerkracht. Daarnaast is de verbinding niet altijd top, daar moet rekening mee gehouden worden. Op het moment dat de verbinding wegvalt, moet je dus altijd een alternatief hebben. Of niet? Een leerkracht is toch flexibel?

Het voordeel voor de kinderen is dat het een interactieve manier is om met andere mensen in aanraking te komen. Het verbreedt de grenzen van kinderen. Als het goed voorbereid is kan het zeker zorgen voor mooi onderwijs!

 
Foto
Na tien weken stage te hebben gelopen in groep 7 kan ik eindelijk mijn verhaal doen over Twitter. Wat kan je ermee in het onderwijs. Ten eerste is het een handige tool voor het delen van literatuurstukken en artikels over onderwijs. En in de klas?

Ik heb Twitter gebruikt om korte instructies te geven en om problemen aan te reiken waar de kinderen over na moesten denken. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Denk aan evalueren, laat de kinderen in 140 tekens maar eens opschrijven wat ze op een dag hebben geleerd. Daarnaast is Twitter een mooie manier om verschillende communicatietechnieken te oefenen. Een voorbeeld is het overkomen van een tekst zonder de emotie erbij te zien, maak de kinderen maar eens bewust van de gevaren die daarin schuilen! Op die manier maak je ze meteen bewust van het gevaar van cyberpesten. Wat er op de ene manier staat, hoeft niet per se op die manier over te komen. Dat is meteen het gevaar van het internet in mijn ogen. Zonder een emotie te zien kan iets heel anders uitpakken dan was bedoeld...

Het voordeel voor de kinderen is dat Twitter een verfrissende manier is om zowel instructie als verwerking als evaluatie te krijgen. Daarnaast is Twitter gebruiksvriendelijk, hierdoor kunnen alle kinderen een post plaatsen. Wel zou ik aanraden om Twitter pas te gaan gebruiken als kinderen kunnen lezen en schrijven, het is namelijk een tamelijk talige tool. 

Een nadeel van Twitter is dat je maar 140 tekens kan gebruiken. Erg uitgebreid kan je instructie dus niet worden, of je moet meerdere tweets versturen. Maar is dit wel echt een nadeel? Is onze instructie vaak niet te lang? 

Wil je niet dat de hele wereld ziet wat jou klas doet op Twitter? Maak dan een gesloten account aan. Wil je andere klassen op ideeën brengen van de belevenissen in jouw klas? Maak dan een open account aan. Het voordeel van een open account is dat je makkelijk hulp kan vragen aan een expert. Heb je het over de Tweede Wereldoorlog? Vraag dan eens rond op Twitter wie mee wilt werken aan een Twitterview. 

Twitter is een van de tools die ik zeker wil blijven gebruiken in het onderwijs.