Foto
Altijd al een muur onder willen kladden, maar nooit gedurfd? Nu kan het! En het is nog legaal ook! Ga nu naar www.padlet.com en probeer het uit. 

Padlet, voorheen bekent als Wallwisher, is een tool waarbij je op verschillende apparaten een stuk tekst, foto of filmpje kan toevoegen aan een muur. Deze muur krijgt een eigen naam die wordt toegevoegd aan de URL. Een voorbeeld: www.padlet.com/voorbeeld (deze muur bestaat niet, het is een voorbeeld). 

Je kan de tool in het onderwijs gebruiken om een introductie te geven (schrijf op wat je al over het onderwerp weet), te evalueren (schrijf op wat je te weten bent gekomen over het onderwerp), als energizer (je geeft een opdracht op het bord en diegene die dat het snelst uitvoert, wint) etc. 

Een nadeel van de tool is dat het Engels is, voor jonge kinderen is het daardoor minder geschikt. Je zult aan de kinderen moeten leren wat de Engelse termen betekenen, bij veelvuldig gebruik zullen ze deze termen onthouden. 

Het voordeel van de tool is dat je op verschillende apparaten aan dezelfde muur kan werken. Daarbij moet in acht genomen worden dat er nog niet veel scholen zijn waarbij elk kind een eigen apparaat heeft. Maar dat gaat de toekomst hopelijk wel brengen. 

Persoonlijk vind ik de tool handiger te gebruiken op een laptop dan op een tablet. Bij mijn Android Tablet reageert hij vaak niet als ik een stukje tekst wil verslepen. 

Omdat de tool Engels is, raad ik aan om het te gebruiken in de bovenbouw. Het is echter bij veelvuldig gebruik ook toe te passen in de middenbouw. Het is in dat geval extra belangrijk om de kinderen wegwijs te maken in het gebruik van de tool. 

Ik ga Padlet binnenkort zelf gebruiken in groep 7. De kinderen gaan daar hun eigen recreatiegebied ontwerpen. Ze moeten daarbij 21st Century Skills toepassen. Ik gebruik Padlet als presentatiemiddel. Over een aantal weken moeten de kinderen hun gebieden aan elkaar presenteren, ze mogen hierbij gebruik maken van Padlet om hun bevindingen te laten zien. 


Goel, N., Piyush, P. Padlet. www.padlet.com. Bezocht op: 14-2-2013.
Leave a Reply.