Foto
Fakebook, je kan erop wachten na het succes van Facebook. Wat het nut ervan is? Goede vraag! In het dagelijks leven zie ik er het nut niet van in, maar het is een ontzettend gave tool om in het onderwijs te gebruiken.

Een voorbeeld: Je wilt les geven over de Tweede Wereldoorlog. Dan kom je al snel uit bij Anne Frank. Om een mooie introductie van de les te hebben, laat je het profiel van Anne Frank zien. Dit profiel is vast al eens door iemand anders gemaakt, dus het kost je niet veel tijd. De kinderen zien de profielfoto van Anne Frank en op de tijdlijn lezen ze bepaalde gebeurtenissen. Laat de kinderen maar eens brainstormen over wat er gebeurd is, in welke tijd het plaats vond en waarom Anne Frank zo bijzonder was. 
Na deze introductie kan je ervoor kiezen om verder te gaan met de les en geen aandacht meer te besteden aan het profiel. Je kan ook de kinderen aanvullingen laten doen door bepaalde gebeurtenissen te posten of er foto's op te zetten van het achterhuis. 

Fakebook kan dus een handig middel zijn, maar er zitten ook een paar nadelen aan. Ten eerste is het een Engelse tool, dit kan voor jonge kinderen lastig zijn. Ik heb in groep 7 gemerkt dat de kinderen weinig moeite hebben met Engelse termen, ze zijn er aan gewend. Of dit ook zo werkt bij kinderen in groep 3, dat vraag ik me af.

Het voordeel voor de kinderen is dat ze een visueel beeld krijgen bij een persoon, je geeft een weergave van iemand zijn leven in een redelijk bekende setting. Daarnaast denk ik dat de tool kinderen kan motiveren om zelf informatie op te zoeken over een bepaald persoon. Als het niet is om aan te vullen, dan is het wel om te controleren. Want zeg nou zelf, de naam Fakebook is niet de mee

Of Fakebook ook een tool is waar je niet zonder kan? Nee, dat denk ik niet. Wel denk ik dat het een verfrissende manier van werken kan zijn. Veel leerkrachten vinden het moeilijk om vanuit een detail naar het overkoepelende onderwerp te werken, Fakebook kan daarbij helpen. 
Leave a Reply.